![]() پاورپوینت کامل و جامع با عنوان مبانی قارچ شناسی در 202 اسلایدقارچها دستهای جداگانه از یوکاریوتها را تشکیل میدهند و نه گیاه هستند و نه جانور. سلسله قارچان (Fungi) سلسلهای از هوهستهایها است که در دیوارهٔ یاختههای آنها کیتین وجود دارد و توان نورآمایی (photosynthesis) ندارند. نام دیگر قارچ در فارسی سَماروغ بودهاست. مردم عادی به آن «کلاه دیوان» و «چتر مار» هم میگویند. قارچها همگی دگرپرورده (هتروتروف یا دگرخوار) بوده و برای رشد و تکثیر به ترکیبات آلی برای دریافت انرژی و کربن نیاز دارند. قارچها هوازی یاناهوازی اختیاری هستند. اکثر قارچها گندروی (ساپروتروف) بوده، در خاک و آب به سر میبرند و در این نواحی، بقایای گیاهی و جانوری را تجزیه میکنند. قارچها مانند باکتریها در تجزیهٔ مواد و گردش عناصر در طبیعت دخالت داشته، حائز اهمیتند. علم مطالعهٔ قارچها را قارچشناسی نامیده و علم مطالعهٔ قارچهای انگل برای انسان را قارچشناسی پزشکی گویند (این انگلها بیماریهای زیادی به وجود میآورند). قارچها تأثیرهای زیاد و متفاوتی در طبیعت دارند. گونهای از قارچها با تخمیر انگور آن را تبدیل به شراب میکند. گونهای دیگر انگورها را بر روی تاکمیکُشد. گونهای دیگر باعث سیاه شدن رنگ کاشیهای حمام میشود و گونههای دیگر قارچ، باعث ایجاد یا درمان بیماری میشوند یا باعث پوسیدگی چوب یا رویش دوبارهٔ ریشهٔ گیاه میشوند. قارچها بر خلاف گیاهان نمیتوانند خوراک خود را تولید کنند؛ بنابر این برای ادامهٔ زندگی ناچارند مصرفکننده باشند (هتروتروف). دستهبندیبیش از ۳۸ هزار نوع قارچ وجود دارد که بعضی از آنها سمی اند و بعضی از آنها قابل خوردن میباشند. رنگ، شکل و اندازهٔ قارچها میتواند خیلی متنوع و مختلف باشد. سلسلهٔ قارچها به دو شاخهٔ قارچهای کاذب و قارچهای حقیقی تقسیمبندی میشوند. قارچهای حقیقی خود به پنج زیر شاخه تقسیم میشوند که عبارتند از: ماستیگومایکوتا، زیگومایکوتا، آسکومایکوتا، بازیدیومایکوتا و دئوترومایست. بعضی از قارچها با تثبیت نیتروژن به گیاهان کمک میکنند و بعضی دیگر به خاطر داشتن این ویژگی با گیاهان به طور همزیست زندگی میکنند. کپک عنوانی کلیاست که به همهٔ گونههای قارچهای ذرهبینی که به صورت رشتههای چندسلولی رشد میکنند اطلاق میشود. قارچها انواع خوراکی نیز دارند که زیرشاخه بازیدیومایکوتا و از نوع قارچ چتری هستند. قارچهای خوراکی از لحاظ نوع تغذیهشان به دو دستهٔ: تجزیهکنندههای اولیه و تجزیهکنندههای ثانویه تقسیم میشوند: تجزیهکنندههای اولیه به دستهای از قارچها اطلاق میگردد که توانایی تجزیهٔسلولز و بقایای مردهٔ گیاهی را دارند؛ اما تجزیهکنندههای ثانویه برای رشد و تغذیه به محیطی احتیاج دارند که قبلاً توسط ریزسازوارهها(میکروبها) تجزیه شده باشند. طبق طبقهبندی فوق قارچهای Agaricus SPP. و Volvariella SPP. در دستهٔ قارچهای تجزیه کنندهٔ ثانویه و Polurotus SPP. و (Shitake)Lentinus SPP. در دسته قارچهای تجزیه کنندهٔ اولیه قرار میگیرند. قارچهای سمی متعددی نیز در طبیعت رویش دارند. تغذیه از این قارچها منجر به بروز علایم متعدد روانی و جسمی تا مرگ میگردد. لازم به ذکراست که قارچهای سمی مشابهت نزدیکی با قارچهای خوراکی دارند بنابراین درمصرف هرنوع قارچ ناشناختهای نهایت دقت لازم است. خواص داروییبرخی آنتیبیوتیکها ازجمله پلوروموتیلین از کشت قارچ تهیه میشوند. قارچها همچنین به عنوان مهارکننده آنزیم بکار برده میشوند. انواعی از قارچها مانندقارچهای سیلوسایبین، خاصیت توهمزایی دارند.
فهرست مطالب: پیشگفتار ویژگیهای اصلی قارچها اشکال مختلف ریسه در قارچها ریزومورف ساختار یاخته ای قارچها دیواره یاخته ای ساختار دیواره های عرضی محدودیتهای مطالعه هسته قارچها تغذیه قارچها برخی از واکنشهای دفاعی گیاهان تولید مثل قارچها تولید مثل غیرجنسی انواع هاگها تولید مثل جنسی انواع تولید مثل جنسی ارتباط اکولوژیک قارچها و اهمیت اقتصادی و کاربردی آنها ضررهای ناشی از قارچها جایگاه قارچها در بین موجودات زنده اصول نامگذاری و رده بندی قارچها پسوندهای عمده نام علمی شاخه ها و زیرشاخه های قارچها خصوصیات عمدة شاخه ها و زیرشاخه های قارچها میکسومایکوتا رده بندی میکسومایکوتا ردة آکرازیومیست ردة میکسومیست ردة اکرازیومیست ماستیگومایکوتینا ساختار میسلیوم کیتریدیومیست نمونه هایی از راسته کیتریدیال نمونه ای از راسته مونوبلفاریدال ردة اوومیست نمونهای از راستة ساپرولگینال نمونه هایی از راسته پرونوسپورال زیگومایکوتینا ردة زیگومیست ردة تریکومیست آسکومایکوتینا قارچهای بدون آسکوکارپ ساکارومیسس قارچهای دارای آسکوکارپ پنی سیلیوم و... |